Black Friday | Do -60% na 40.000+ proizvoda →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Brza pita od jabuka s cimetom i orasima

Najslađe sjećanje iz djetinjstva je miris pečenih jabuka s cimetom. Kombinacija jabuka, cimeta i oraha je nevjerojatna, ali ne mora biti samo u savijači od jabuka. Sigurno će vam se svidjeti ovaj munjevito brzi jesenski kolač.

Što će vam trebati za pitu?

  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 70 g finog šećera od trske
  • 1 jaje također na sobnoj temperaturi
  • 250 g jabuka (oguljene, očišćene od koštice i prepolovljene)
  • 130 g glatkog brašna - npr. pira
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 60 ml punomasnog mlijeka
  • nekoliko kapi ekstrakta vanilije
  • 50 g nasjeckanih oraha
  • 2 žlice šećera od trske

Za posipanje i dekoraciju

  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1/4 žličice cimeta
  • 1 žlica šećera od trske
Ne zaboravite na maslac i poluo-oštro brašno, kojima mažete i punite kalup.

Kako postupiti kod pripreme pite od jabuka?

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup veličine cca 15-20 cm. Dno i stranice obložite papirom za pečenje.
  2. Stavite maslac i šećer u zdjelu i tucite najmanje tri minute dok ne posvijetle. Meni je dobro uspjelo kad sam samljeo šećer od trske, onda se bolje umuti s maslacem. Zatim dodajte jaje i mutite dok se jaje potpuno ne umuti.
  3. Jabuke prerežite na pola. Polovicu jabuke ostavite sa strane (narežite na tanke ploške), a preostale jabuke grubo naribajte.
    Prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol u novu zdjelu. Sve dobro izmiješajte.
  4. Sada dodajte rahle sastojke i mlijeko umućenom maslacu sa šećerom i jajima u zdjeli. Na kraju samo lopaticom umiješajte sjemenke mahune vanilije i naribane jabuke.
  5. Ulijte tijesto u kalup za tortu. Odozgo stavite kriške polovice jabuke, pospite nasjeckanim orasima, pokapajte javorovim sirupom i pospite šećerom od trske.
  6. Pecite 30-40 minuta na 170 stupnjeva, dok ne porumeni. Probajte ražnjićem da vidite je li savršeno pečeno.
Hrskavo pečena pita od jabuka učinit će da vaša kuhinja zamiriše na cimet.

Hrskavo pečena pita od jabuka učinit će da vaša kuhinja zamiriše na cimet.

Često postavljana pitanja

Koje voće koristiti umjesto jabuka?

Probajte, primjerice, kruške, šljive ili drugo koštuničavo voće. Izvrsna kombinacija su, primjerice, šljive s makom.

Koja je optimalna temperatura za pečenje slatkih kolača?

Optimalna temperatura za pečenje slatkih kolača je obično između 160°C i 180°C. Ova temperatura je idealna za osiguravanje da kora pite bude mekana i da se nadjev savršeno ispeče bez da pita zagori. Za složenije recepte ili veće kolače temperatura može malo varirati, stoga je važno slijediti upute u konkretnom receptu.

Kako ću znati da je pita ravnomjerno pečena?

Kolač je pečen kada dobije zlatnosmeđu koricu, a nadjev lagano mjehuri. Za čvršće nadjeve možete koristiti test čačkalicom - ako izađe čista, torta je gotova. Nadjev treba zadržati oblik nakon hlađenja.