Ušli smo u šarene jesenske dane, vrijeme kada su berbe iza nas i kada konačno možemo uživati u plodovima svoga rada. Bliži nam se blagdan svetog Martina koji mošt pretvara u vino i donosi vesela jesenska slavlja.
Jeste li spremni za slavlje? Sastavili smo nekoliko savjeta kako maksimalno uživati u svom vinu.
Vino je puno više od izvrsno obrađenog grožđa u kojem uživaju gurmani diljem svijeta - radi se o suncu, zemlji, vinaru i tradiciji. Vino je doživljaj!
O vinu se mora posebno brinuti, od prvog trenutka, odabira boce, točenja, do posljednje kapi. Ali da biste doista uživali u njemu, morate znati nešto o vinskom bontonu:
Ako kod kuće imate bocu starijeg vina (posebno ako se radi o crnom vinu), dobro ga je prije posluživanja prvo "odzračiti" ili dekantirati. Ovim se postupkomuklanja sav talog i omogućuje vinu da diše.
Kako se radi postupak dekantiranja? Ulijte vino u dekanter ili stakleni dekanter za vino, pustite ga da teče po površini i zavrtite ga nekoliko puta. Zatim pričekajte 10-30 minuta. Što je vino dulje u dekanteru, to će se više mirisa osloboditi.
SAVJET: Za razliku od crnih vina, većinu bijelih vina nije potrebno dekantirati pa obično pretačemo samo starija bijela vina.